Takvim
Haziran 2022
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Çocukların Yeni Sokağı; İnternet

Kişisel gelişimini sağlamamış çocuklarınızın bilgisayar ve internet başında ne iş yaptığını, kimlerle konuştuğunu, hangi sitelerde gezdiğini, nasıl zaman geçirdiğini biliyor musunuz?

Çocuklar sanırım hayatımızdaki en değerli varlıklardır. Onların yaşam alanları her yerden daha güvenli olmak zorundadır.  Bir aile çocuğunu sokağa gönderdiğinde sürekli ona bakmak ve uzaktan da olsa izlemek durumunda kalmaktadır.

Peki kişisel gelişimini sağlamamış çocuklarınızın bilgisayar ve internet başında ne iş yaptığını, kimlerle konuştuğunu, hangi sitelerde gezdiğini, nasıl zaman geçirdiğini biliyor musunuz?
Birçok aile “bilgisayarı açmayı bile bilmiyoruz” dediğini çevremizden çokça duyuyoruz. Bu durumda çocuk ve bilgisayar arasına bir denge kurup hareketlerini gözlemlemek gerekiyor.  Fakat bu dengeyi sağlamakta ebeveynlere kalıyor.  Çocuklarınızın bilgisayar başında nelerle uğraştığını, kimlerle sohbet ettiğini onu rahatsız etmeyecek, özgürlüğünü kısıtlamadan ve hissettirmeden takip etmeniz bu dengeyi kurmanızı sağlayacaktır.

Tabi dengeyi sağlamak içinde ileri seviye olmasa bile giriş seviyesinde bilgisayar bilgisi olması gerekmektedir. Bunu da şehrinizdeki halk eğitim kursları başta olmak üzere özel kurslardan da sağlayabilirsiniz. Günümüz anne ve babaları facebook, twitter sayesinde bu dengeyi rahatlıkla kurabilirler. Hiç bilgisi olmayan ve interneti kullanamayan bireyler içinse giriş seviyesi bilgisayar eğitimi almaları faydalı olacaktır.

child-internetPeki bilgisayar kullanımınız iyi ama çocuğunuzun internetteki hareketlerini nasıl izleyeceksiniz?

Eğer çocuğunuz facebook, twitter v.b siteleri kullanıyorsa sizde bu sitelere üye olabilir çocuğunuzun arkadaş listesine dâhil olabilirsiniz. Daha sonra paylaştığı video, yazı, resim gibi içeriklerden de çocuğunuzun psikolojisini ölçebilir ona göre hareket edebilirsiniz. Hatta bu konuda uzman ve psikologlardan da yardım alabilirsiniz. Bilgisayarını zaman zaman kontrol ederek en son ziyaret ettiği web sitelerini kontrol edip bilgisayarında bulunan diğer içeriklere göz gezdirebilirsiniz. Bazı filtre programları ve internet sağlayıcınızdan “güvenli internet” hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Bu bahsettiğim yetişkin olmayan çocukları internetteki tehlikelerden uzak tutmak için yapılması gerekli gördüğüm bazı önemli unsurlardır.

İnternetin dışında çocuğunuz ile zaman zaman konuşup neler yaptığına dair ufak muhabbetler yapabilirsiniz.  Bilgisayar ve interneti kısıtlı kullandırtarak bağımlılık yapmaması,  sosyal hayata dâhil olması için farklı aktivitelere katılmasını sağlayabilirsiniz.

 

Gelişimini tamamlamamış çocuklarınız odasına kapanıp saatlerce bilgisayar başında ise ve yemek yemeğe dahi gelmekte zorlanıp hayati ihtiyaçlarını gidermeyi de unutuyorsa kesinlikle önlem alınmalıdır. Aksi halde ufacık çocuklar dahi internette en ağır suçları işleyebilecek duruma da gelebilir.

Bunları yazarken kendi tecrübelerimden de faydalanıyorum. Çünkü yukarıda anlattığım örnekte suç işleyen bir çocuk ve o çocuktan haberi olmayan bir babayla tanıştım. Kendilerine telefonda durumu izah ettiğimde bile çocuklarının bilgisayar başında ne yaptığını bilmedikleri ve bu anlamda ne kadar çaresiz olduklarını da gördüm.
O yüzden bazı suçlar için iş işten geçebileceğini hem çocuğa hem de ailesine büyük zararlar verebileceğini hiçbir zaman unutmamak gerekiyor.
Önümüzdeki süreçte Fatih Projesi kapsamında eğitim öğretim sürecinde çocuklara tablet bilgisayarlar dağıtılacak. Peki siz bir ebeveyn olarak yukarıda bahsettiğim çocuklarınız için bu kontrolleri yapmaya hazır mısınız? Normal bilgisayarların dışında tablet bilgisayarları ne kadar tanıyorsunuz?  Ya da böyle bir durumda çocuğa nasıl davranması gerektiğinin bilincinde misiniz?
Tabi bu hususta devreye Fatih Projesini uygulamaya sokan Milli Eğitim Bakanlığı giriyor. Çocuklara bu tablet bilgisayarları dağıtırken ebeveynleri de bilgilendirecek bir çalışma içerisindeler mi bilemiyorum. Fakat bunun kontrolünü aileler yapamazsa ileride bizi çok daha büyük tehlikeler beklemektedir.

Bilgisayar ve internet kullanımı iyi yönde kullanıldığında dipsiz bir kütüphane olsa da yukarıdaki belirttiğim konuları da görmezden gelmemeliyiz.  Daha bilinçli, çocuklarımız için daha tehlikesiz bir sanal dünya için şimdiden önlem almanızı öneriyorum. Aksi halde “bacak kadar çocuk” için kapınıza polis memurları geldiğine şaşırmayın, çünkü ben sizi bu konuda bu yazımla uyarmış bulunuyorum. Yok ben görmedim, yok ben duymadım geçerli mazeretler arasında yer almamaktadır.  🙂

….ve son olarak değerli babamın sürekli kullandığı cümle ile yazıma son veriyorum. Biliyorum ki bu cümle her zaman, her anlamda geçerliliğini korumaktadır;

Her şeyin fazlası zarardır!

Kontrollü bir internet ve sağlıklı nesiller için bilinçli internet kullanımının yaygınlaşması ümidi ile…

Leave a Comment