Takvim
Haziran 2022
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu – Manisa

Manisa da düzenlenen Celal Bayar Üniversitesi `nin ev sahipliği yaptığı sempozyum 25 – 27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.
ILKSERVER Network Çözümleri adına  katıldığım sempozyumda çok ilginç konular yer aldı.



Metin Şentürk TRT’de yaptığı programda Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumuna yer verdi.


 

Sempozyumdan izlenimler;

http://www.engelsizbilisim.org web adresinden de geniş bilgi alabileceğiniz sempozyum, Celal Bayar Üniversitesi , T.C Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Dünya Engelliler Vakfı , Tüm İnternet Evleri ( TİEV) , İnternet Teknolojileri Derneği ( İNETD )  ve Teknoloji Bilgilendirme Platformu katkıları ile düzenlendi.

Sempozyumun ilk gününde,  Batuhan KİL – Piyano Dinletisi ile katılımcılara müzik ziyafeti verdi.
Batuhan KİL

Daha sonra ise oturum başkanlığını  Teknoloji Bilgilendirme Platformu İletişim Koordinatörü  Murat BÜKE yaptığı,  konuşmacılar olarak  Prof. Dr. Ali Ekrem ÖZKUL – YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi,  Abdulkadir ANAÇ -TC. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı – Daire Başkanı , Yusuf ANDİÇ- TİEV Başkanı , Hatice ÖNDER – Manisa Altı Nokta Körler Derneği Yöneticisi yer aldı.

Oturumun ilk bölümünde Hatice ÖNDER görme engelli olarak sıkıntılarını dile getirirken aslında bilmediğimiz bir çok yönlere de vurgu yaptı. Konu bilişim olması üzerine diğer konuşmacılar da engelli bireylerin interneti ve bilgisayarı rahat kullanmaları açısından neler yapabilirliğini tartıştık.

Yusuf ANDİÇ’in kısa süreli sunumunda herkesin gözlerini kapatmasını istemesi de aslında kendimizi engelli olarak hissetmemize ve bu farkındalığı yaşamamızı sağladı.

Engelsiz Bilişim 2011

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı – Daire Başkanı Abdulkadir ANAÇ ‘ın konuşmasında daha çok başkanlık olarak özürlüler için yapılan faaliyetleri bizlere aktardı. Her ne kadar da Abdulkadir ANAÇ ile  yerli ürün, yabancı ürün, bir ürünün devam edilebilirliği ve açık kaynak kod üzerine bazı tartışmalarda bulunsak da faydalı bilgiler ortaya çıktığını sanıyorum. Ayrıca özürlüler için yaptıkları Türkiye’yi karış karış gezdiklerini de direk kendi ağzından duymak bizleri bu anlamda sevindirdi. Sonuçta ülkemizde işini severek yapan ve bazı şeyleri çekinmeden dile getiren bürokratlarında olduğunu görmek sevindirici. Fakat bilişim anlamında Abdulkadir ANAÇ hocam ile daha çok tartışacağız gibi gözüküyor.  🙂

YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem ÖZKUL konuşmasında daha çok YÖK ve ÖSYM bazında ele aldı. Engellilerin sınavlara erişebilir ve uzaktan eğitimin önemini anlattı. Çeşitli soruların içersin de dikkat çekeni ise; Altı Nokta Körler Derneği Yöneticilerinden Arif bey’in ÖSYM’nin şifreli kitapçıkları ile alakalı sorusuydu. Prof. Dr. Ali Ekrem ÖZKUL bu soruya pek açıklayıcı cevap vermese de sistem tarafından oluşan bir hata olarak nitelendirdi.

Oturumun ilk kısmı bu şekilde tamamlanırken öğlen saatleri olmasından dolayı konuşmacılar ve katılımcılar Celal Bayar Üniversitesi tarafından verilen yemekte bir araya geldi. Yemekten sonra da oturumun ikinci kısmı başlatıldı.

Oturumun ikinci kısmını yöneten kişi Prof. Dr. Ali Ekrem ÖZKUL oldu. Öğleden sonraki oturum biraz daha uygulamalara yönelik olduğundan biraz daha sakin geçti.  Başkent Ü. Müh. Fak. Bilgisayar Mühendisliği Dr. Bülent Gürsel EMİROĞLU ‘nun görme engelliler üzerine yaptığı tez çalışmasının sonuçlarını bizlere açıkladı. Tabi bu sonuçlarla birlikte  kafamızdaki bir çok soru işaretlerine bir nebze de olsa cevap oldu.  KMT Bilişim Teknolojileri – Proje İletişim Koordinatörü Serap Bozkurt  Apple Türkiye yöneticisi ile birlikte Rusya Uygulama örneklerini ve Apple’in çeşitli ürünlerini tanıtarak aslında engelli olmanın hiç bir şeye engel olmadığını bizlere somut olarak örneklediler. İşin en ilginç kısmı otistik özürlü kişilerin bile aslında profesyonel manada kitap yazıp, video montaj editörlüğü yaptığını, muhteşem resimler çizdiğini örnekler ile göstermesi sempozyumun en dikkat çekici anlarıydı.

Sempozyumun ikinci gününde oturum başkanlığını Abdulkadir ANAÇ’ın yaptı. Konuşmacılar otistik çocukların gelişmesi ve bilgisayar alanındaki uygulamalar anlatıldı.

Konuşmacılar;

Yrd. Doç. Dr. Alev GİRLİ – DEÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı
Yeşim Bayındır Zorlu – ODER-Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği
Dr. Özlem ÇAKIR – Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi – BÖTE Bölümü
Eren SARI – Bilgi Teknolojileri Öğretmeni
Özlem EROĞLU – Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi – BÖTE Bölümü Dr. Özlem ÇAKIR Birleşmiş Milletler’in engellilere bakış açıları ve bu manada engelliler için hazırlanmış çeşitli maddelerin yer aldığı bilgileri bizlerle paylaştı. 

Burada en dikkat çekici Yeşim Bayındır Zorlu `nun sunumuydu. Çünkü kendisi hem Otistik çocukları koruma derneği yöneticisi hem bir bilgi işlemci hem de otistik bir çocuk annesiydi. Bizi kızı Beril ile tanıştırması ve yaşantısını sunum yapması dikkat çekiciydi. Okul ve evdeki yaptığı çalışmaları bizlere ileten Yeşim Bayındır Zorlu aslında otistik bir çocuğun eğitilince nasıl yararlı birey haline geldiğini bizlere gösterdi. Çünkü Beril video montaj yapabiliyor (ki annesine de Beril öğretmiş) , çizgi film hazırlayabiliyor, dans edebiliyor, ödevlerini yapabiliyordu. Tabi Beril çok şanslı bir çocuktu. Annesi gibi babasının da bilişim sektöründe olması çocuğu bu anlamda geliştirilmesinde aktif rol oynamış. İlk bölümün sonlarında dinleyici olarak katılan Beril’in babası Doğan Zorlu ‘da Türkiye’de açık kaynak kod yazılması hakkında ve ürün geliştirilmesi açısından motivasyon/devam edilebilirlik açısından bir çok bilgiyi bizlere aktardı.

Sempozyumun ilk bölümü öğlen yemeği ile son bulurken ikinci kısmı da oldukça etkileyici geçti.

İkinci kısım da konuşmacılar;
Yrd. Doç. Dr. Erdem UÇAR- Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Salim İMAMOĞLU – Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Bekir Sarı – Bilgi Teknolojileri Öğretmeni
Mustafa DALCI – ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Trakya Üniversitesinin uzaktan eğitim çalışmaları için hazırladıkları web arayüzünü bizlerle paylaştı. Hatta bunu üniversite ve Edirne dışında bir çok kişi ile paylaşabilecekleri genel bir portal haline getireceklerini söylemeleri de ayrıca katılımcılar tarafından alkış aldı.

Bekir Sarı ‘da görme engellilerin kullandığı programları ve ürünleri  bize sunumunda yer vererek bizlere yakından tanıttı.

Sempozyumun son perdesini ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’da görev yapan Mustafa DALCI yaptı. 2006 yılında ODTÜ’ye gelen bir mailde, engelli bir kişinin ODTÜ web sitesinde erişim problemi çektiğinin yer alması Mustafa DALCI ‘yı harekete geçirmiş. Daha sonra ODTÜ’nün web sayfasını görme engellilere uygun hale getiren DALCI, bu anlamda da Erişebilir WEB projesini geliştirip, proje detaylarını ve proje sürecini bizlerle paylaştı. ( http://www.erisilebilirweb.com/ ) Ayrıca çeşitli örneklerle devlet kurumlarının web sitelerinin erişebilir olmamasına dikkat çeken DALCI bu manada aslında düzenlenmeye gidilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Genel manada sempozyumdan çıkan sonuç; ilk aşamada devlet kurumlarına ait web sitelerini nasıl erişebilir web sitesi haline getirebilirizdi. Tabi bunu getirebilmek için bir komisyonun kurulması ve erişebilir web sitelerini bir şekilde insanlara belirtmek gerektiğinin de faydalı olabileceği kanısıydı.

Sempozyumun son gününde çalıştaydan sonra, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Özhan Kalaç ve Manisa Bilişim ekibi ile birlikte Manisa – Öğretmenler Evi misafirhanesinde Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı – Daire Başkanı Abdulkadir ANAÇ’ı ziyaret ederek katılımlarından dolayı duyduğumuz mutluluğu kendilerine ilettik. Orada da kısa ve öz ufak tefek tartışmalar da aslında çok zevkli geçti. 🙂 Gerçi Sayın Abdulkadir ANAÇ da hiç bir sorumu cevapsız bırakmaması beni sevindirdi.

 

 

Daha sonra hep birlikte Manisa – Altı Nokta Körler derneğini ziyarete gidip onların sorunlarını yakından dinleme fırsatı bulduk. Bir süre sonra da oradan ayrılarak Engelsiz Bilişim 2011 etkinliğini sonlandırdık.

Genel olarak baktığımızda çok faydalı bilgilerin yer aldığı bu sempozyum bir çok kişiye katkı sağlayacağı ve Türkiye’de örnek olacağı kanısındayım.

Engelsiz Bilişim 2012 ‘de görüşmek dileği ile..  🙂

http://www.engelsizbilisim.org

2 thoughts on “Engelsiz Bilişim 2011 Sempozyumu – Manisa”
  1. Şener bey Joomla’da olduğu gibi WordPresste de engelliler için Sitedeki Yazıları boyutlandırma(büyütme/küçültme) eklentisi varmıdır ?

Leave a Comment